Analiza SWOT este utilizata de orice organizatie care isi concepe un plan de afaceri, de asemenea poate fi utilizata si la nivel individual, pentru planificarea carierei.

Un plan de afaceri bine gandit este un pas important in fiecare poveste de succes. Cand se impune nevoia de a initia un proiect de afaceri, specialistii www.planul-de-afaceri.ro te pot ajuta sa concepi o strategie buna, ce te va ajuta sa iti cresti si sa iti dezvolti afacerea corespunzator. Analiza SWOT este una din etapele esentiale in orice plan de afaceri, dar are aplicabilitate in orice domeniu, inclusiv cel sportiv.

Abrevierea SWOT vine de la cele patru puncte esentiale ce trebuiesc urmarite: Strengths – puncte forte, Weaknesses – puncte slabe, Opportunities – oportunitati si Threats – amenintari. Prin aceasta analiza se ofera informatiile necesare organizatiei sau individului pentru ca resursele si abilitatile sa fie investite intr-un mod eficient pe piata de o competitivitate ridicata din zilele noastre.

Atat firmele cat si sportivii, spre exemplu, trebuie sa isi puna in valoare punctele forte, trebuie sa isi analizeze slabiciunile pentru a le putea diminua si imbunatati, trebuie sa realizeze care sunt oportunitatile pentru a putea profita de ele si de asemenea trebuie sa constientizeze care sunt amenintarile si cum trebuiesc acestea tratate.

In afaceri, la fel ca si in sport, trebuiesc valorificate punctele forte. Dintre acestea amintim urmatoarele:

  • renumele firmei pe piata (recunoasterea sportivului pentru abilitatile sale)
  • accesul exclusiv la anumite resurse (talente native ale sportivului, pe care altii nu le au)
  • forta de munca foarte motivata (motivatia personala a sportivului)
  • retea buna de distributie (competitii la care a participat sportivul si rezultate pozitive obtinute) etc.

Slabiciunile sau punctele slabe sunt si ele prezente in orice situatie, fie ca e vorba de o organizatie, fie ca e vorba de un atlet sau un sportiv care doreste sa creasca in cariera si sa isi imbunatateasca performantele. Printre acestea s-ar putea numara un nume de brand putin cunoscut (un sportiv care nu s-a remarcat in mod deosebit), renume redus in randul clientilor – in cazul firmelor – avand ca echivalent in viata sportiva o necunoastere din partea publicului.

Desigur, oportunitatile trebuiesc valorificate, dupa ce au fost trecute in revista punctele forte si cele slabe. Astfel organizatiile pot profita de o nevoie nesatisfacuta a clientilor, pe cand un sportiv poate sa isi castige un loc mai bun in echipa prin performantele sale. Oportunitatea pentru o afacere de a avea exclusivitate pentru anumite resurse echivaleaza cu talentul innascut al sportivului pentru un joc sau sport anume si asa mai departe.

Amenintarile reprezinta ultimul dar nu cel din urma punct care trebuie luat in considerare. Aici intra competitia, care este acerba in orice domeniu in zilele noastre, atat in mediul de afaceri cat si in domeniul sportului, regulamente stricte, schimbarea preferintelor clientilor etc.

Atat pentru construirea unei cariere cat si pentru crearea unei afaceri de succes analiza SWOT ajuta considerabil, oferind posibilitatea de a jongla cu punctele forte si cele slabe, oportunitatile si amenintarile potentiale, pentru obtinerea unui grad maxim de profitabilitate si eficienta.

 

De admin

Pasionat de Blogging, SEO si Wordpress iar in timpul liber de sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *