Ne iubim masinile si le ingrijim, le pastram pe cat posibil intr-o conditie buna, curate, insa sunt multe lucruri care dauneaza, pe care nu le stim sau le ignoram, si ne putem trezi ca mult-iubita masina ne lasa intr-un moment din cele mai nepotrivite.
Respectarea instructiunilor si detaliilor din cartea tehnica este esentiala, insa trebuie educat si comportamentul soferului, daca se doreste o durabilitate mai mare a vehiculului.
Problemele care pot sa apara sunt din cele mai diverse, si pot afecta negativ transmisia, pneurile, motorul, piesele, interiorul si altele. Printre cele mai frecvente greseli se numara cele ce implica o utilizare necorespunzatoare a cutiei de viteze si a intregului mecanism de transmisie. Astfel a conduce timp indelungat in aceeasi treapta de viteza, sau a conduce masina cu motorul supraturat intr-o treapta inferioara duce la un consum mai mare de combustibil si o uzare a mecanismelor transmisiei. Viteza trebuie adaptata tot timpul treptei corespunzatoare, conform restrictiilor impuse de fiecare situatie. Neapasarea completa a pedalei de ambreiaj este foarte daunatoare de asemenea, majoritatea fac greseala de a apasa aproximativ la 90% pedala pentru ca imediat sa schimbe viteza. Astfel tensiunea suplimentara acumulata aduce stricaciuni considerabile cutiei de viteze si discului de ambreiaj. Dupa cum spuneam si la inceput, acest comportament poate face ca masina sa te lase in cele mai nepotrivite momente – un grup de prieteni ce mergeau intr-o vacanta cu masina in afara tarii urmand sa treaca printr-un punct de frontiera vestic s-au trezit ca masina nu mai inainteaza desi motorul era turat la maxim. Discul de ambreiaj era problema, si au fost nevoiti sa amane excursia si sa duca masina la reparat la un service auto Arad – cea mai apropiata si la indemana alegere. Problema a fost astfel rezolvata de profesionistii de acolo, insa putea foarte bine fi evitata printr-un comportament corespunzator al soferului.
Printre alte greseli se numara si coborarea pantelor cu maneta schimbatorului de viteze pozitionata in punctul mort. Pare un mod de economisire a combustibilului, dar are repercusiuni mai ales asupra sistemului de franare. Fortele de frecare devin mai intense in acest caz, iar franarea presupune un efort suplimentar, asadar uzura va fi mai mare si durata de viata a mecanismului de franare este considerabil redusa. Ca solutie se recomanda coborarea pantelor cu masina in viteza, iar daca apare necesitatea de a incetini trebuiesc apasate atat pedala de frana cat si ambreiajul, pentru a preveni uzura suplimentara.
Chiar si banalul schimb de ulei poate dauna, daca nu este facut corespunzator si la timp, si fortam motorul sa mai mearga chiar daca indicatorul din bord ne avertizeaza in acest sens. Spalarea motorului cu jeturi de apa prea puternice poate afecta de asemenea, partile mai sensibile precum furtune, mansoane de cauciuc sau alte piese se pot desprinde, se recomanda in acest caz spalarea cu un furtun de gradina cu presiune redusa pentru inlaturarea murdariei si petelor datorate scurgerilor de ulei sau altor factori.
Pentru reparatii se recomanda utilizarea pieselor originale, au o mai mare fiabilitate, chiar daca pretul este putin mai ridicat. Printre alte comportamente nu tocmai bune se mai numara si conducerea cu rezervorul aproape gol, „pe rosu”, sau ignorarea presiunii corespunzatoare in pneuri. Daca va doriti ca masina sa va poata servi pe o perioada de timp mai indelungata, nu ignorati aceste sfaturi.