Conform dovezilor stiintifice, balenele albastre (sau balenele uriase) sunt cele mai mari creaturi de pe Pamant dupa dinozauri. Dar partea trista este ca aceste creaturi uimitoare au fost desemnate ca animale pe cale de disparitie pentru o lunga perioada de timp si nu exista nicio idee de inmultire a numarului lor.
Nu toate speciile de balene se afla pe lista de animale pe cale de disparitie. Balenele albastre au ajuns, probabil, sa figureze pe lista din cauza dimensiunii lor imense, care a atras atentia oamenilor. Infiltrarea oamenilor pe teritoriul balenelor albastre este principalul motiv si cel mai evident pentru aceste creaturi marine sunt incluse pe lista speciilor protejate.
Balena albastra a fost inclusa pe Lista Rosie UICN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii si Resurselor Naturale) in anul 1960 dar se afla inca in pericol. De ce sunt inca balenele albastre in pericol dupa atata timp?
A existat o vreme cand balena albastra se regasea in fiecare ocean si mare adanca din lume. Dar sosirea erei vanatoarii de balene a dus la scaderea numarului acestora atat de drastic incat balenele albastre sunt pe cale de disparitie astazi. Motivele vanatorii de balene sunt multiple.
Dimensiunile lor gigantice i-a determinat eronat pe marinari sa creada ca un astfel de animal mare ar putea fi o amenintare mortala in mare. De asemenea, erau vanate pentru grasimea si carnea acestui mamifer oceanic. La inceput, vanatoarea balenelor a fost limitata prin metode primitive si tehnici de vanatoare de balene, asadar prejudiciul adus acestei specii a fost controlabil.
Insa odata cu aparitia harpoanelor puternice, barcilor cu motor si pupelor rezistente din navele de vanatoare de balene, acest fenomen nedorit a luat proportii, balenele fiind vanate intr-un ritm alarmant. Balenele albastre au, de asemenea, un ritm lent de reproducere. O femela naste doar o data la doi ani. Aceasta inseamna ca rata de disparitie a populatiei balenelor albastre nu poate fi contracarata de o crestere a numarului lor prin reproducere