Diverse

Jocuri de masa istorice

De mii de ani, jocurile de masa au fost o sursa foarte buna de distractie si de petrecere a timpului liber, pentru oamenii din toata lumea. Dovezile existentei jocurilor de masa pre-dateaza dezvoltarea scrierii-si in multe culturi acestea au ajuns chiar sa aiba si o semnificatie religioasa. Ceea ce ne surprinde in speial referitor la aceste tipuri de jocuri este cum originea lor etnica si morala a fost depasita de marile afaceri care au realizat ca pot scoate bani rumosi din ele. Uite cateva dintre cele mai importante jocuri de masa din istoria straveche si moderna.

Tafl

Acest joc era foarte popular printre vikingi. Un jucator trebuie sa isi aduca regele din centrul tablei de joc pana la marginile acesteia, in timp ce oponentul sau face tot ceea ce poate ca sa il captureze. Tafl s-a raapandit in toata Europa (la fel ca si genele vikingilor) si a devenit sahul din zilele noastre; nobilii ai-ar fi dat cel mai tare interesul cu acest joc.

Acest joc a fost inspiratia pentru jocul Thud, bazat pe seriile Discworld ale lui Terry Pratchett. Mai exista inca ocazionalul Campionat Mondial-insa faptul ca toate acestea au avut loc pe o insula cu o populatie de 86 de oameni  ma face sa ma indoiesc de cat de “mondial” a fost acest joc.

Jocul Landlord

Acest joc a fost inventat in anul 1903 de catre actrita din Maryland Lizzie Magie. Jocul de masa consta intr-un traseu patrat, cu un rnd de proprietati in jur pe care cumpartorii puteau sa le cumpere. Jocul avea patru cai ferate, doua servicii publice, o inchisoare si un colt numit “Munca prin care mama natura produce salarii”, care ar fi adus jucatorilor aproximativ 100$ de fiecare data cand ar fi trecut pe el.

Acest joc ar trebui sa va sune destul de cunoscut: ideea este ca, jocul Landlord a fost patentat cu trei decenii inainte ca Charles Darrow sa inventeze Monopoly si sa il vandafartilor Parker.

 

 

Despre autor

Pasionat de Blogging, SEO si Wordpress iar in timpul liber de sport.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *