Exista cateva meserii care la prima vedere nu au nici o legatura cu sportul, dar necesita efort, exercitiu fizic, o buna coordonare si asa mai departe. Este cazul specialistilor care se ocupa cu izolarea termica a locuintelor, fie ca sunt case sau apartamente in blocuri. Acestia vor fi contractati in momentul in care se ia decizia de a izola locuinta.
In momentul in care se ia decizia izolarii locuintei, fiecare proprietar, fie ca este informat, fie ca nu, trebuie sa tina cont de cateva aspecte. Trebuie ales un material corespunzator pentru fiecare suprafata din locuinta, altfel investitia va fi una inutila. Echipa de specialisti ce va fi angajata trebuie sa fie capabila sa realizeze un sistem termic complet, altfel, oricat de calitate ar fi materialele termoizolante, nu isi vor indeplini functia cum trebuie.
Imobilele si in general cladirile sunt cele mai mari consumatoare de energie, neoferind nimic in schimb. Pot fi aduse imbunatatiri in acest sens, una dintre acestea fiind izolarea termica. Se creaza astfel un mediu ambiant placut, indiferent de anotimp sau conditiile meteo, se reduce consumul de energie, astfel costurile la intretinere vor fi mai mici, se reduce considerabil riscul de aparitie a igrasiei si mucegaiului, toate acestea fiind avantaje importante de care poate beneficia fiecare proprietar.
Suprafetele ce pot fi izolate intr-o locuinta sunt din cele mai diverse: fatade, pereti exteriori, pereti interiori, pereti despartitori, pardoseli, acoperis, fundatii sau subsoluri. Zone total diferite, ce necesita tipuri de izolatii diferite. Astfel pentru izolarea interior-exterior a fatadelor si peretilor se foloseste polistirenul expandat, iar pentru suprafete supuse unor incarcari mecanice mai mari si conditiilor de umezeala ridicate, este recomandat polistiren extrudat de la e-izolatii.
Odata ce se stie ce si cum trebuie de facut, si s-a ales si tipul de polistiren de folosit, achizitia acestuia mai trebuie sa tina cont de cativa factori. Pe langa faptul ca proprietarul trebuie sa se asigure ca achizitioneaza un produs de calitate, trebuie ca acesta sa fie si conform cu caracteristicile suprafetei care va fi izolata. Doi dintre factorii cei mai importanti de care trebuie tinut cont cand se izoleaza este rezistenta la compresiune si de asemenea indicele de conductivitate termica. De acesti factori va depinde reusita izolatiei locuintei. Indicele de rezistenta la compresiune trebuie sa fie cat mai ridicat, pentru a conferi o rezistenta fizica a polistirenului cat mai buna, indice important mai ales pentru polistirenul extrudat. Rezistenta la transferul termic este cu atat mai buna cu cat indicele de conductivitate termica este mai redus. Polistirenul extrudat are solida reputatie de a fi fiabil si rezistent mai ales la efectele distructive ale naturii. Rezistent la compresiune, este ideal pentru izolarea pardoselilor, iar impermeabilitatea sa il recomanda de asemenea pentru izolarea diverselor medii cu grad de umiditate ridicata, precum fundatii, pereti in subsol, socluri, terase si altele.
Odata ce ai ales materialul, te-ai hotarat ceea ce este de facut, e timpul sa angajezi echipa de „sportivi” care se vor ocupa efectiv de realizarea izolatiei. Asigura-te ca sunt profesionisti, obtine pe cat posibil recomandari si verifica sa faca o treaba buna.