Fostul pugilist va sarbatori cei 70 de ani alaturi de familie si prieteni, sâmbata, la Louisville, în Kentucky, unde este organizat un dineu de gala în onoarea sa de Centrul cultural Muhammad Ali, un muzeu dedicat vietii si carierei si care cu aceasta ocazie va lansa o serie de omagii pe parcursul unei saptamâni, sub titlul „Seven Days for Seven Decades” (sapte zile pentru sapte decenii).

„Este un eveniment important deoarece Ali este o «icoana» mondiala care a marcat viata a milioane de oameni. Curajul, gentiletea si charisma lui inspira lumea. A avut o legatura speciala cu oamenii. Chiar si adultii se apuca de plâns atunci când îl vad”, a afirmat Jeanie Kahnke, purtatorul de cuvânt al Centrului.

Americanul, nascut Cassius Clay, la 17 ianuarie 1942, a obtinut 56 de victorii în 61 de meciuri, din care 37 înainte de limita, devenind primul boxer care a câstigat trei titluri de campion mondial al greilor.

Din punct de vedere social, dorinta sa de a zgudui dominarea „albilor” în America anilor ’60, refuzând sa plece în Vietnam în 1967, a dat curaj numerosilor afro-americani în vremea în care acestia luptau pentru drepturile de baza.

La 30 de ani de la ultimul sau meci, curajul si evolutia din ring, dar si luarile de pozitie si declaratiile socante în afara ringului ramân simboluri puternice.

Dupa box, Ali s-a implicat în numeroase cauze umanitare, iar în 2005 a primit medalia libertatii (Medal of Freedom), cea mai înalta decoratie posibila pentru un cetatean american.

În 1996, în ciuda durerilor provocat de maladia Parkinson, el a fost ultimul purtator al tortei olimpice într-un oras, Atlanta, unde cu 30 de ani în urma era cetatean din zona a doua.

Moartea lui Joe Frazier, în noiembrie, l-a adus din nou în „lumina reflectoarelor” pe Ali, care, în ciuda bolii, a mers la înmormântarea celui care l-a învins pentru prima oara la profesionisti (în 1971). Dupa câteva zile a fost spitalizat la Phoenix, unde locuieste, dupa ce a suferit de deshidratare.

Chiar daca astazi nu mai „pluteste ca un fluture si înteapa ca o albina” („Float like a butterfly, sting like a bee”), septuagenarul continua sa fie o legenda.

De admin

Pasionat de Blogging, SEO si Wordpress iar in timpul liber de sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *