Stiri Online

Panourile solare si avantajele lor

Daca vreti sa protejati mediul in care traiti, trebuie sa faceti ceva. Daca vreti ca si copiii vostri sa apuce sa se bucure de un aer respirabil, trebuie sa luati masuri acum. Daca vreti sa economisiti la intretinere, trebuie sa cititi tot. Daca vreti sa va produceti singuri, fara costuri suplimentare energia electrica si incalzirea agentului termic, trebuie sa apelati la metode alternative. 

Metodele alternative sunt in vizor de cateva zeci de ani. Motivul este unul simplu: resursele naturale ale pamantului sunt din ce in ce mai putine. Carbune aproape ca nu se mai gaseste. Dupa cum stiti, minele se inchid, vertiginos de repede. Nu mai este. Nici lemn nu mai este. Zilnic in intreaga lume se taie hectare intregi de padure si… pur si simplu nu mai este de unde.

Americanii inca incearca sa mai intervina pentru un galon de petrol, pe undeva prin tarile arabe. Rusii intra indata in razboi si se vor razbuna crescand imens pretul la gazele naturale si petrol. Depindem foarte mult de toate aceste aspecte si bineinteles, cel mai bine ar fi fost daca nu am fi depins.

Se poate si nu de acum, se poate de vreo zece ani pe putin si asta la noi, in Romania. Fie ca este vorba despre centrale eoliene sau panouri solare, ambele metode s-au dovedit a fi salvatori ideali in conditiile unor preturi mult prea mari la incalzire, la electricitate.

Ei bine, daca centralele eoliene sunt cele mai eficiente doar la altitudini destul de mari, foarte putine persoane putand sa se bucure de avantajele lor, panourile solare pot fi achizitionate de catre oricine si montate aproape oriunde.

Panourile solare sunt de mai multe tipuri. Vorbim astazi despre doua tipuri principale de panouri solare: panouri termice si panouri solare fotovoltaice.

Primele din ele, panourile solare termice, folosesc energia solara pentru incalzirea apei. In cazul lor, exista mai multe tipuri de sisteme, de la cele cu sistem de pompare la cele cu sistem de stocare integrala sau cu termosifon.

Panourile preiau energia solara si prin intermediul unui agent termic cedeaza caldura apei aflate intr-un boiler. Pe timpul verii, caldura maxima la care poate atinge apa este de 80 de grade Celsius. Chiar si in timpul iernii, temperatura la care un panou solar poate aduce apa dintr-un boiler poate atinge 55 grade Celsius.

In cazul panourilor solare cu tuburi vidate, eficienta este mai mare mai ales in zonele in care temperaturile nu urca foarte mult.

Panourile plane au un sistem complex ce pot trimite apa incalzita atat in circuitul de apa calda menajera cat si in cel de incalzire a locuintei.

Urmeaza panourile fotovoltaice, panouri preferate de multi pentru producerea de energie electrica. In cazul lor, alcatuirea o reprezinta celulele solare, in doua sau mai multe straturi de siliciu ca material conductor. Lucrand pe principiul asemanator cu cel al unei diode, in momentul in care stratul de siliciu este expus la lumina, electronii se misca si genereaza curent electric. Celulele pot fi legate fie in serie, fie in paralel.

Daca vrei sa economisesti la intretinere, sa ajuti mediul, sa te ajuti pe tine si sa faci o investitie de viitor, investeste in metode alternative de incalzire si de producere a energiei electrice.

Despre autor

Pasionat de Blogging, SEO si Wordpress iar in timpul liber de sport.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *