Fotbal

Povestea spumei magice de la Campionatul Mondial din Brazilia

Daca ai urmarit meciurile din cadrul Campionatului Mondial de fotbal in ultimile zile, este foarte probabil sa fi vazut un element nou in arsenalul arbitrilor. Este vorba de un spray care elimina spuma.

In fotbal, cand un fault este comis in afara suprafetei de pedeapsa, o lovitura libera este acordata. Regulile spun ca zidul format de jucatori trebuie sa se afle la o distanta de cel putin 10 metri fata de locul de unde se executa lovitura libera.

Suna destul de simplu, dar in trecut arbitrii trebuiau sa estimeze distanta vizual si sa urmareasca pozitia zidului. Aceasta regula nu era urmata cu precizie nici de zidul de aparatori nici de executantul loviturilor libere. Fie zidul avansa cu cativa metri, fie executantul isi impingea mingea cu cativa metri mai aproape de poarta adversarilor.

La Cupa Mondiala din Brazilia arbitrii au pentru prima data posibilitatea nu numai de a masura distanta dar si sa o marcheze folosind aceasta spuma. Aceasta nu ajunge sa incurce stilul de joc si dispare dupa cateva minute de cand a fost aplicata pe teren.

Aceasta spuma este folosita in Brazilia de ceva timp acum, dar doar cu ocazia Cupei Mondiale aceasta a fost facuta cunoscuta la nivel mondial. Spuma a fost realizata de un jurnalist argentinian, pe numele sau Pablo C. Silva. Numele oficial al acestei spume magice este 9.15, ce deriva de la transformarea in metri a celor 10 yardzi (distanta necesara dintre zidul de aparatori si executantul loviturii libere).

Aceasta nu este singurul ajutor care vine in sprijinul arbitrilor cu ocazia Cupei Mondiale. Pentru prima data este folosita si tehnologia ajutorul acestora. O tehnologie care ajuta la estimarea cu precizie daca mingea a intrat in cadrul portii sau nu in situatiile incerte. Au fost multe cazuri in care golurile au fost anulate sau validate pe nedrept. O serie de senzori masoara cu exactitate daca mingea a trecut sau nu de linia portii.

 

Despre autor

Pasionat de Blogging, SEO si Wordpress iar in timpul liber de sport.

1 comentariu

  1. Fotbalul este o arta in adevaratul sens al cuvantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *