www.suceavalive.ro

Nu poate fi contestat faptul ca un numar tot mai redus de persoane se informeaza din presa scrisa. Actualitatile, stirile locale, nationale si internationale sunt aflate in prezent prin intermediul altor canale, de obicei prin aplicații mobile. Cu siguranta castigator la acest capitol este mediul virtual, care abunda in publicatii online.

Trebuie facuta totusi o distinctie intre stirile reale si asa-zisele stiri, care nu sunt de fapt decat ceva ce poate fi incadrat in categoria „fake news”.

Chiar daca presa scrisa pierde treptat tot mai mult teren in fata publicatiilor online, nu a disparut inca in totalitate si cel mai probabil nu va disparea prea curand. Unele studii arata insa ca in mediul urban a inceput sa fie citita tot mai putin, fiind preferata presa online atunci cand vine vorba de informare. Este necesar totusi sa se faca o distinctie intre informatiile reale si cele care sunt publicate doar pentru a-i induce in eroare pe cititori. Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • Este o informatie prezentata singular sau apare sub mai multe forme in diverse publicatii online?

Daca informatia este prezentata de o singura sursa, acest lucru ar trebui sa ridice un semn de intrebare cititorilor. Exista o mica sansa ca publicatia online sa fi primit exclusivitate pentru a publica despre un anumit lucru, dar e putin probabil sa nu mai existe nicaieri in online vreo mentiune in acest sens.

  • Informatia trebuie verificata din mai multe surse

Tocmai pentru a evita fake news este necesar ca informatia sa fie verificata din mai multe surse. Lucrurile pot fi prezentate diferit, pot fi abordate distinct intr-o parte sau in alta, insa esenta, detaliile de baza ale stirii in cauza raman aceleasi. Daca detaliile deduse din citirea mai multor stiri similare nu sunt aceleasi cu cele furnizate de un anumit articol, este cert ca informatia de acolo a fost conceputa cu un scop ascuns, de a manipula sau masca unele lucruri, de a induce in eroare, de a dezinforma – practic, asta inseamna fake news.

  • Este informatia incadrata la categoria care trebuie?

Multi nu verifica acest aspect si ajung sa cada prada dezinformarii, mai degraba decat informarii. Daca, spre exemplu, vei gasi un articol cu sfaturi de beauty in sectiunea SuceavaLive Sport (www.suceavalive.ro), e clar ca acele informatii nu vor primi puncte in plus la capitolul credibilitate. La urma urmei, cititorii se indreapta catre sectiunea sport pentru a afla informatii despre lumea sportului, fie pe plan local, regional, national sau chiar international, nicidecum sfaturi de beauty.

Desigur ca pot sa apara si in presa scrisa informatii care sa fie “romantate”, insa mult mai probabil este ca acestea sa apara in online. Prin urmare, chiar daca presa scrisa ramane in urma la capitolul popularitate, trebuie sa ne cream o serie de filtre pentru a deosebi faptele reale de informatiile de tip fake news care apar intr-o pondere destul de ridicata in unele publicatii online. Exista si astfel de publicatii de incredere, iar un reper in acest sens poate fi site-ul anterior mentionat – www.suceavalive.ro http://iowasaturdayschool.com/.

De admin

Pasionat de Blogging, SEO si Wordpress iar in timpul liber de sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *