Sportul ocupa un loc distinctiv in dinamica lumii in ideea ca depaseste limitele granitelor geografice si a claseor sociale de pretutindeni. Si totusi, ramane un spatiu gol intre natiunile dezvoltate si in dezvoltare atunci cand vine vorba despre sport. In lumea industrializata, sportul ca un sector economic reprezinta aproximativ 2% din PIB. Pentru economiile in curs de dezvoltare, totusi, provocarea ramane in continuare de a face din sport un factor de dezvoltare economica, si un conductor catre schimbarea sociala, astfel incat toti cetatenii sa beneficieze de el pe termen lung.

International Charter of Physical Education and Sport din anul 1978 al UNESCO a clasificat sportul drept un drept fundamental pentru toata lumea. Insa locul de jos pe care il ocpua sportul in prioritatile lumii in dezvoltare ne arata ca importanta sa ca un instrument educational si social nu este inca universala.

Toata lumea este de acord cu faptul ca sportul contribuie la dezvoltarea economica prin crearea de noi joburi si prin stimularea activitatilor legate de afaceri. Organizarea unui mare eveniment sportiv, de exemplu, este o mare oportunitate pentru economia locala. Miile de oameni interesati vor da bani pe mancare, cazare, transport si multe alte activitat turistice.

Oricum, in ultimii ani, vedem aceste beneficii economice ca pe ceva de termen scurt si nu lung asa cum ar trebui sa fie de fapt. Daca luam exemplul Africii de Sud din anul 2010m impactul pozitiv al Cupei Mondiale a fost, in termenii crearii de joburi si de reducere a infractiunilor, doar temporar si pe termen scurt, doar pe durata desfasurarii partidelor de fotbal.

De exemplu, cei 309.000 de turisti care au mers la Cupa Mondiala au cheltuit in ur de 400 milioane de $, bazat pe studiile departamentului de turism. Catigurile estimate din cadrul turneului au fost de trei ori mai mari de atat. In timp ce Cupa Mondiala a adus pentru FIFA un profit mai mare de 2 miliarde de $, totul a costat Africa de Sud in jur de 4,3 miliarde de $-inclusiv aporpae un miliard de dolari pentru construirea marilor si rar-utilizatelor stadioane din Cape Town si din Durban.

De admin

Pasionat de Blogging, SEO si Wordpress iar in timpul liber de sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *