Stiri Online

Rezerva Federala si BNR, principalii factori ai deprecierii leului potrivit Equity Invest

Equity Invest, casa romaneasca de brokeraj lanseaza la inceputul anului o analiza complexa in care vorbeste despre deprecierea leului pe pietele financiare. Realizata in doua etape, deprecierea de aproximativ 1,6 % a fost cea mai mare depreciere inregistrata la inceput de ianuarie (de pe 1 pana pe 27) in ultimii 4 ani. Afla in randurile urmatoare mai multe despre aceste etape ale deprecierii.

In prima etapa, leul s-a depreciat pe fondul cresterii aversiunii fata de riscul implicat de investitiile in zonele emergente. Investitorii au intrat puternic la cumparare pe USD ca urmare a masurilor de contractie monetara continuate in SUA in anul curent. Consecinta acestui lucru a fost iesirea din zona emergenta a capitalurilor speculative. Astfel, monedele din regiune au suferit deprecieri si fata de euro- de 1.1% in cazul forintului, 0,7% in cazul leului si 0,6 % in cazul zlotului si coroanei cehe in primele sapte zile din an.

In a doua etapa, leul s-a depreciat dupa masurile ado0ptate de BNR. Inca de anul trecut Romania intra intr-un program de relaxare a politicii monetare. Dobanda de referinta era redusa la 5% in iulie si ajungea pana la sfarsitul anului la 4%.

Anul acesta, inca din primele zile, BNR a redus din nou dobanda la cheie pana la 3,75%, odata cu scaderea semnificativa a rezervelor minime obligatorii, aproape 4 miliarde de lei fiind eliberate catre banci. Consecinta? Surplusul de lichiditati de pe piata a crescut semnificativ.

Amploarea acestor masuri a sustinut o depreciere a leului de aproape 1% fata de euro si asta in doar doua zile pe pietele financiare, a mai precizat Cosmin Enache, director general al Equity Invest intr-un articol pe adevarul.ro.

Pentru leu urmeaza o situatie similara. Moneda nationala va ramane in continuare sensibila fata de masurile BNR.

Despre autor

Pasionat de Blogging, SEO si Wordpress iar in timpul liber de sport.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *